Hoe (onder)houden wij onze badkleding het beste?

Regelmatig worden wij geconfronteerd met klanten die terugkomen met badkleding. De klacht is veelal dat er een streep in het midden van de rug of op de borst ontstaan. Schijnbare verkleuring of een witte waas over de badkleding zijn veel voor komende klachten.

Brandvlekken en beschadigingen (gaten en ladders) komen ook steeds meer voor.  Of pillen op de billen of ter hoogte van de borsten komen voor. Klachten waarvoor de klant terugkomt in de winkel. Maar alle bovengenoemde klachten worden (vaak) niet veroorzaakt door slecht materiaal van badkleding, maar veelal door andere oorzaken. Ongetwijfeld komen er klachten voor die terecht zijn en door de fabrikant zonder problemen worden vergoed.

Veel klachten ontstaan door onjuiste behandeling van de badkleding door de gebruiker zelf. Lichte strepen op de rug en borst worden veelal veroorzaakt door het wassen van de haren met de badkleding aan. Shampoo, hoe geschikt ook voor het reinigen van haar, bevatten bestanddelen die de badkleding aantasten zodat op die plaats waar de uitgespoelde shampoo langsloopt strepen ontstaan.

In veel zwembaden is het chloorgebruik dusdanig hoog, om het zwemwater op niveau te brengen  dat deze de lycra aantast. DE lycra wordt dan korrelig en verliest veel van haar elasticiteit. Niet voor niets melden zwembaden vaak dat zij niet aansprakelijk zijn voor de schade aan badkleding. (Kies voor een chloorbestendig badpak als je regelmatig gaat zwemmen)

Ook zonnebrandmiddelen werken schadelijk op de lycra in. Transpiratie is een zeer grote boosdoener voor de samenstelling van de stof, de zuren kunnen het elastische garen aantasten, vrijwel altijd openbaart zich dit op de rug, in de zijnaden, op de buik en onder de borsten.

Het pillen, beschadigen, kan veroorzaakt worden door de schuiven over ruwe oppervlakken bijvoorbeeld betonranden of rieten stoelen waaraan de badkleding blijft haken. Maakt men gebruik van glijbanen of sluisbuien waar te weinig water gevoerd wordt dan kan door de warmteontwikkeling die door glijden, ontstaat de badkleding zelfs verbranden.

Onderhoud tips.

  • Was de badkleding na gebruik in lauw warm water met een fijn vloeibaar wasmiddel. Niet wringen.
  • Je kunt je badkleding ook in de wasmachine wassen op een fijn wasprogramma (max. 30 graden) in een waszakje. Let op de wasmachine mag niet te vol zijn.
  • Geen shampoo gebruiken
  • Niet alten drogen in de zon
  • Niet in de droogtrommel
  • Vochtige badkleding nooit in een luchtdichte plastic tas meenemen
  • Het contact met ruwe oppervlakken kan badkleding gaan pillen.
  • Zonnebrand niet in aanraking laten komen met de badkleding.
  • Draag een badpak niet te lang achter elkaar naar wissel hem af of was hem tussendoor i.v.m. de invloed van transpiratie op de stoffen.

Gebruik Soak. Dit is een moderne manier om lingerie en badmode met de hand te wassen zonder dit uit te hoeven spoelen. Het is een milieuvriendelijk formule op basis van plantaardige ingrediënten. 15 min. Laten weken is voldoende en uitspoelen is niet nodig. Vraag ernaar in de winkel.